Zuurkool met tartaar op een bedje van andijvie

Wist je dat zuurkool heel gezond is?

- Zuurkool bevat namelijk melkzuurbacteriën, die ervoor zorgen dat het spijsverteringsstelsel en de darmen beter werken. Bij hitte overleven de bacteriën echter niet. Kook je zuurkool daarom niet.

- Zuurkool bevat veel vitamine C: je hebt als volwassene 75 mg vitamine C per dag nodig. Eet je 100 gram zuurkool, dan heb je meteen al een derde, 33,3%, van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Vitamine C fungeert als een antioxidant wat onder andere kanker kan voorkomen.

- En: zuurkool bevat veel vitamine K. K zorgt ervoor dat calcium in je botten komt en blijft. Dit versterkt de botten.

Ingrediënten

200 gr zuurkool

1 tartaar geruld

ui (eventueel 1 teentje knoflook)

champignons (liefst kastanje)

laurierblad

3 kruidnagels

scheutje water

scheutje light bosbessen- of frambozenlimonade (in ieder geval iets zoets om het ergste zuur van de zuurkool te halen)

rauwe andijvie naar smaak

handje rozijnen geweld in een beetje water

Bereiding

1. Fruit de ui (eventueel met de hele knoflook, die je later kunt verwijderen).

2. Bak de champignons mee.

3. Voeg het tartaartje toe en bak dit mee.

4. Voeg de rozijnen toe en giet een klein beetje water met het sap bij het geheel.

5. Laat dit pruttelen, 20 tot 30 minuten met het deksel schuin op de pan. Hou in de gaten dat het niet droogkookt. Anders giet je er nog een scheutje water bij.

6. Laat het water wel grotendeels verdampen, anders blijft je gerecht te nat.

7. Serveer op een bord een laag andijvie, schep het zuurkoolmengsel erover en maak eventueel af met zelfgemaakte appelmoes zonder suiker.

 

Recepten