Slanke dipsauzen

Vier gezonde varianten van de calorierijke doorgaanse dipsauzen

Tomatensaus

5 eetlepels gezeefde tomaten

1 kleine rode ui of sjalot

1 augurk

½ rode peper

1 theelepel honing

1 theelepel paprikapoeder

sap van ½ limoen

peper en zout

1. Snij de ui zo fijn mogelijk, doe hetzelfde met de peper. Snij de augurk in kleine blokjes en meng deze met de gezeefde tomaten. Breng de saus op smaak met peper, zout, paprikapoeder, honing en eventueel wat limoensap.

Saus van paprika uit pot met gegrilde aubergine

1 pot paprika

½ aubergine

1 teentje knoflook

peper en zout

1. Snij de paprika in kleinere stukken. Snij de aubergine in plakken en strooi er royaal zout over. Leg ze even weg totdat het vocht omhoog komt. Dep de aubergines droog en grill ze in een droge pan. Snij daarna in blokjes. Doe de kleingesneden paprika met de aubergine en een uitgeperst teentje knoflook in een hoge kan en mix glad met een staafmixer. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Yoghurt-kerrie-mosterdsaus

4 eetlepels Griekse yoghurt

1 eetlepel fritessaus

1 eetlepel mosterd

1 theelepel mosterdzaadjes

2 theelepels kerriepoeder

1/2 theelepel honing

peper en zout

½ teentje knoflook

koriander of peterselie

optie: 1 eetlepel sambal

1. Meng de yoghurt met de fritessaus en de mosterd. Voeg de kerrie toe en mix goed door. Pers de knoflook uit en mix er doorheen. Breng de saus op smaak met honing, peper, zout, mosterdzaadjes en koriander of peterselie. Sambal maakt de saus een beetje pittiger

Knoflooksaus

2 eetlepels fritessaus

3 eetlepels Griekse yoghurt

1 flinke hand verse bieslook

peterselie

sap van ½ limoen

2 tenen knoflook

peper en zout

1. Meng de fritessaus met de yoghurt en de fijngesneden bieslook, pers de knoflook uit en knijp de halve limoen boven het mengsel. Mix alles goed. Breng op smaak met peper, zout en peterselie.

Recepten