Hulp bij herfst-smoesjes

Hoe je jouw 5 smoesjes makkelijk om kunt buigen 

 

Het is in de herfst een stuk makkelijker om binnen op de bank onder een dekentje te blijven zitten, dan om buiten een rondje hard te lopen. Daarom deelt blogger én marathonloper Annemerel de Jongh vijf veelvoorkomende smoesjes die je in de herfst kunt hebben om niet naar buiten te gaan. En vertelt ze je waarom dat smoesje een heel slap excuus is... 

 

Op een mooie zonnige herfstdag wil je misschien nog wel naar buiten, maar wanneer het buiten stevig waait en de regen met bakken uit de lucht komt, is het toch een stuk lastiger om de weg naar je voordeur te vinden. Althans. Dat geldt voor de meeste mensen. 

Hier vijf voorkomende smoesjes die je in de herfst kunt hebben om niet naar buiten te gaan. En hoe je ze om kunt buigen.

 

1. Het regent

Ja, vervelend. Regen. Het is lastig om naar buiten te gaan als het al met bakken uit de lucht komt vallen. Je kunt even Buienradar raadplegen om te kijken of het op een ander moment betere omstandigheden zijn, maar als je op een ander moment geen tijd hebt, vind ik niet dat je de regen als excuus moet gebruiken om niet naar buiten te gaan. Wist je dat wanneer het regent er veel meer zuurstof in de lucht zit? Dat kun je tijdens het hardlopen heel goed gebruiken.

 

2. Het waait

Hardlopen tijdens een herfststorm is een uitdaging. Maar het is geen reden om niet naar de buiten te gaan. Net als het gezegde 'what goes up must go down' geldt ook; alle wind die je tegen hebt, heb je uiteindelijk ook weer mee (als je op hetzelfde punt eindigt als waar je begint natuurlijk). Adem in, adem uit, zet het ene been voor het andere en pas je tempo iets aan als je het (te) zwaar hebt.

 

3. Het is koud

Hier kun je je natuurlijk tegen kleden. Want warm is lastiger dan kou. Er is maar een beperkt aantal kledingstukken dat je uit kunt trekken en je kunt oneindig veel kleding aantrekken om jezelf warm te houden. 

 

4. Het is donker

In de zomer is het geen moeite om met daglicht te lopen, in de herfst wordt dat toch een uitdaging. Het is belangrijk dat je voor het overige verkeer goed zichtbaar bent, dus loop met verlichting op je kleding. Veiligheid voor alles.

 

5. Ik ben moe

In de herfst en winter voelen we ons vaak vermoeider en neerslachtiger omdat we meer binnen zitten en minder zon zien. Dit gevoel kun je juist doorbreken door wel naar buiten te gaan en hard te lopen. Probeer op vrije dagen lekker midden op de dag te lopen, zodat je al het daglicht meepakt dat je pakken kunt. Niet iedereen kan er zijn winterdip mee voorkomen, maar het kan al enorm schelen. Niet alleen is de buitenlucht en het licht goed voor je, hardlopen zelf zorgt er ook voor dat er positieve stofjes vrijkomen.

 

(Bron: Annemerel de Jongh - Gezondheidsnet)

28-10-2017